De ce iti recomand sa lucrezi cu un antrenor personal

Cunosc atatea persoane (chiar si eu am fost candva in aceasta situatie) care se hotarasc sa isi schimbe stilul de viata cu scopul final de a arata mai bine. E un obiectiv frumos, insa din pacate de multe ori esueaza lamentabil - adesea pentru ca nu stim cu ce sa incepem si nici cum sa continuam. Aici intervine rolul unui antrenor personal.

Te ajuta sa iti stabilesti obiectivul.

In primul rand, un antrenor personal te ajuta sa iti stabilesti obiectivul si sa il intelegi. Iti povestesti despre ce implica si te pregateste psihic pentru schimbarile ce vor urma.

Primul pas va fi sa “sparga” acest obiectiv in obiective mai mici pe care sa le abordezi pas cu pas. Una dintre cele mai mari greseli pe care am observat-o la cei care isi doresc sa slabeasca este sa incerce sa isi schimbe major stilul de viata de pe o zi pe alta. Este foarte greu sa te adaptezi si sa fii determinat cand recurgi la o astfel de schimbare majora, iti trebuie nervi si ambitie de fier si foarte rar cineva reusese asa ceva.

De aceea este utila recomandarea si de ce nu, supravegherea, unui antrenor personal, el va analiza comportamentul actual in materie de alimentatie, stil de viata, disponibilitate de timp si va croi un plan special pentru tine.

Te ajuta sa executi corect si eficient exercitiile.

Bun, avem un obiectiv si stim foarte bine ce vom face pas cu pas. Foarte important acum este sa te asiguri ca executi corect exercitiile, astfel incat sa nu te accidentezi.

Nu recomand persoanelor incepatoare sa lucreze la sala (cu greutati) daca nu sunt sigure ca executa corect miscarile. Miscarile incorecte pot provoca accidentari (pe care uneori le sesisezi dupa mult timp) care nu doar ca te pot tine departe de sport, dar te pot incomoda si in activitatile de zi cu zi.

Acelasi principiu se aplica si in cazul alergarii. Stiu ca pare o miscare naturala si intuitiva, insa observ adesea persoane care pasesc incorect si sfarsesc prin a se accidenta.

De asemenea, este important sa te asiguri ca adaptezi distanta nivelului de pregatire generala si specifica pe care l-ai atins. Poate suna tentant ca la a doua alergare sa incerci sa alergi deja 10 km, posibil ca plamanii sa te tina, insa cu ce pret asupra articulatiilor?

In plus, pentru ca nu dispunem de timp nelimitat, pentru a maximiza timpul petrecut practicand sport, este util sa stim ce si cum sa lucram, sa urmam un program de antrenament.

Monitorizeaza progresul si ajusteaza obiectivul si strategia in functie de evolotia ta.

Sa ne gandim ca avem deja o luna de cand mergem la sala si inca nu observam rezultate, un antrenor personal va urmari raspunsul organismului tau la tipul de antrenament si alimentatia recomandata si il va ajusta corespunzator.

Practic, un specialist se asigura ca tu ajungi sa iti atingi obiectivele in cel mai scurt timp posibil, si cat mai echilibrat astfel incat sa nu te accidentezi, sa nici sa nu te infometezi. 

Te motiveaza, te haituieste (zi-i cum vrei).

Inevitabil, atunci cand lucrezi mult timp ajungi sa te plictisesti sau sa obosesti si esti tentat sa te dai batut. Un antrenor personal va sti cum sa alterneze tipurile de antrenamente si activitati astfel incat sa nu iti pierzi motivatia, ci sa iti pastrezi interesul si sa te bucuri de proces.

Pana la urma, sunt de parere ca drumul spre atingerea obiectivului este cel care conteaza, nu atat de mult rezultatul final, iar un antrenor personal trebuie sa fie o persoana agreabila cu care te vezi strabatand acest drum, pentru ca va lucra mult timp cot la cot cu tine.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *